Direct meer weten?

Babette van Hattum

Algemene Voorwaarden

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GREBBE PROJECTEN B.V.

Deze algemene voorwaarden bestaan uit de volgende onderdelen:

Algemeen gedeelte

I.             Algemene bepalingen

Bijzonder gedeelte

II.            Aanneming van werk

III.          Detachering

IV.          Diensten, waaronder transport, revisies, inmeten en uitzetten van werken

V.           Verhuur van materieel

 

I.             ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Definities

In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:

·         Opdrachtgever: De natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie Opdrachtnemer een overeenkomst sluit of heeft gesloten of een aanbieding daartoe doet of heeft gedaan;

·         Opdrachtnemer: De Grebbe Projecten B.V., tevens handelend onder de naam De Grebbe Meetdiensten en De Grebbe Verhuur;

·         Huurder: De natuurlijke persoon of rechtspersoon met wie Opdrachtnemer een overeenkomst sluit of heeft gesloten of een aanbieding daartoe doet of heeft gedaan;

·         Verhuurder: De Grebbe Projecten B.V., tevens handelend onder de naam De Grebbe Meetdiensten en De Grebbe Verhuur;

·         Opdracht: de door Opdrachtgever opgedragen levering van zaken en/of uitvoering van werken en/of diensten en/of verhuur van materieel;

·         Overeenkomst: de overeenkomst die tot stand komt na aanvaarding van de Opdracht.

Artikel 2. Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden

2.1 Op eigen algemene voorwaarden, afwijkende of aanvullende bedingen kan door Opdrachtgever slechts een beroep worden gedaan, indien en voor zover deze uitdrukkelijk schriftelijk door Opdrachtnemer zijn aanvaard. Eventueel door de Opdrachtgever gehanteerde voorwaarden worden hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2.2 Partijen verklaren deze Algemene Voorwaarden tevens van toepassing op nog tussen hen te sluiten overeenkomsten.

Artikel 3. Wetten en voorschriften

3.1 Opdrachtgever wordt geacht bekend te zijn met alle wettelijke voorschriften en andere voorschriften, voorwaarden en bepalingen die van toepassing zijn op de opdracht aan, de offerte van en de overeenkomst met Opdrachtnemer.

3.2 Opdrachtgever verplicht zich de in het vorige lid bedoelde voorschriften, voorwaarden en bepalingen in acht te nemen en na te leven. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat zij voorafgaand aan de uitvoering van de Opdracht beschikt over alle eventueel benodigde gegevens en goedkeuringen (zoals bijvoorbeeld vergunningen, ontheffingen en beschikkingen). Wijzigingen in de in het vorige lid bedoelde voorschriften, welke in werking treden na de dag van de eerste offerte dan wel na het sluiten van een Overeenkomst met Opdrachtnemer, komen voor rekening en risico van Opdrachtgever.

3.3 Indien Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn overeengekomen dat Opdrachtnemer de benodigde vergunningen zal (laten) aanvragen, dan worden alle hieraan verbonden kosten, waaronder de aanvraagkosten, leges, kosten in verband met een eventuele aanvraagprocedure tijdelijke verkeersmaatregelen (TVM) en overige kosten aan Opdrachtgever doorberekend. Opdrachtgever zal alle benodigde medewerking verlenen aan de aanvraag van de benodigde vergunningen en hiervoor alle benodigde informatie verstreken.

Artikel 4. Offertes

4.1 Alle aanbiedingen/offertes zijn, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, vrijblijvend. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden Opdrachtnemer niet.

4.2 Bij samengestelde prijsopgaven bestaat geen verplichting tot levering van een gedeelte tegen een overeenkomstig gedeelte van de voor het geheel opgegeven prijs.

4.3 Indien een aanvraag op basis van nacalculatie wordt geoffreerd, dan dienen de geoffreerde prijzen slechts als richtprijs, de daadwerkelijk door Opdrachtnemer gewerkte uren, alsmede de daadwerkelijk door Opdrachtnemer gemaakte kosten, zullen worden doorberekend.

4.4 De prijzen in de offertes zijn uitsluitend van toepassing op de daarbij aangegeven maten en hoeveelheden.

4.5 Alle door Opdrachtnemer opgegeven prijzen zijn exclusief BTW, tenzij in de offerte uitdrukkelijk anders is aangegeven.

4.6 Opdrachtnemer is gerechtigd tussentijdse prijswijzigingen die uit de wet voortvloeien door te berekenen aan Opdrachtgever. Opdrachtnemer mag andere prijsstijgingen van kostprijsbepalende facturen, die zijn ontstaan na het uitbrengen van de offerte en/of na het tot stand komen van de Overeenkomst, maar voor de oplevering, aan Opdrachtgever doorberekenen.  Als Opdrachtnemer een prijsstijging binnen drie maanden na het sluiten van de Overeenkomst aan Opdrachtgever doorberekent, dan heeft Opdrachtgever het recht de Overeenkomst te ontbinden. Opdrachtnemer kan (verdere) uitvoering van de Overeenkomst opschorten totdat Opdrachtgever schriftelijk aan Opdrachtnemer laat weten of hij de prijsverhoging accepteert. Ontbinding wegens een doorberekening van een prijsstijging binnen 3 maanden geeft aan Opdrachtnemer of Opdrachtgever geen recht op schadevergoeding. Indien er ten tijde van deze eventuele ontbinding sprake is van al uitgevoerd werk, of geleverde zaken, dan zal dit worden afgerekend tegen de in de Overeenkomst overeengekomen prijs. Opdrachtgever zal dan hetgeen, met inachtneming van het voorgaande, resteert van het reeds door Opdrachtgever betaalde bedrag binnen zeven dagen aan Opdrachtgever terugbetalen.

Artikel 5. Levering en uitvoering

5.1 Opdrachtnemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij de uitvoering van de Overeenkomst.

 

5.2 Opdrachtgever is gerechtigd het werk, of een deel van het werk te laten uitvoeren door derden/onderaannemers. 

 

5.3 Als plaats van levering geldt het adres dat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer kenbaar heeft gemaakt.

 

5.4 De door Opdrachtnemer opgegeven levertijden zijn, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, indicatief en geven Opdrachtgever bij de overschrijding daarvan geen recht op ontbinding, schadevergoeding of enige andere compensatie. De levertijd vangt aan vanaf het moment van de eerste aanbetaling conform de offerte. Opdrachtnemer zal zich echter wel maximaal inspannen om de opgegeven levertermijn te halen en zij zal het tijdig aan Opdrachtgever melden als de levertermijn niet gehaald wordt. Indien de schriftelijk opgegeven levertermijn met 60 dagen wordt overschreden, dan heeft de Opdrachtnemer het recht om de overeenkomst binnen zeven dagen te ontbinden zonder dat partijen dan schadevergoeding of enige compensatie verschuldigd zijn. Indien er ten tijde van deze eventuele ontbinding sprake is van al uitgevoerd werk, of geleverde zaken, dan zal dit worden afgerekend tegen de in de Overeenkomst overeengekomen prijs. Opdrachtnemer zal dan hetgeen, met inachtneming van het voorgaande resteert, van het reeds door Opdrachtgever betaalde bedrag binnen zeven dagen aan Opdrachtgever terugbetalen.

5.5 Het is mogelijk dat Opdrachtnemer aan Opdrachtgever in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst bepaalde zaken ter beschikking zal stellen. Tenzij anders is overeengekomen, blijven alle zaken die Opdrachtnemer aan Opdrachtgever ter beschikking stelt eigendom van Opdrachtnemer. Het is Opdrachtgever niet toegestaan dergelijke zaken ten behoeve van derden aan te wenden of aan derden ter beschikking te stellen. Indien Opdrachtnemer hierom verzoekt is Opdrachtgever verplicht om deze zaken aan Opdrachtnemer ter beschikking te stellen.

5.5 Het risico van beschadiging en/of vermissing van producten/materialen die nodig zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst gaat over op Opdrachtgever vanaf het moment van bezorging aan Opdrachtgever. Opdrachtgever dient de producten/materialen direct na ontvangst te controleren.

Artikel 6. Klachten

Klachten over door Opdrachtnemer uitgevoerde verplichtingen dienen door Opdrachtgever, op straffe van verval van recht, zo spoedig mogelijk nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, doch uiterlijk binnen veertien (14) werkdagen na voltooiing van de betreffende verplichtingen schriftelijk te worden gemeld aan Opdrachtnemer. De melding dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming(en) te bevatten, zodat Opdrachtnemer in staat is adequaat te reageren. Reclames over facturen dienen eveneens schriftelijk te worden ingediend en wel binnen vijf (5) werkdagen na verzenddatum van de facturen. Na het verstrijken van deze periode geldt de inhoud van de facturen als uitsluitend bewijs betreffende de (waarde en correcte uitvoering van de) daaronder geleverde prestaties, behoudens tegenbewijs.

Artikel 7. Eigendomsvoorbehoud

7.1 Opdrachtnemer behoudt zich de eigendom voor van de reeds afgeleverde en in de toekomst af te leveren zaken voor totdat alle huidige en toekomstige vorderingen op Opdrachtgever, uit welke hoofde ook, volledig zullen zijn voldaan.

7.2 Zolang de geleverde zaken niet volledig zijn betaald, blijft Opdrachtnemer onherroepelijk gerechtigd en gemachtigd om de door haar geleverde en nog steeds bij de Opdrachtgever aanwezige zaken, zonder rechterlijke tussenkomst terug te nemen. Alle kosten in verband met retournering zijn voor rekening van de Opdrachtgever.

7.3 Zolang er nog sprake is van enige openstaande vordering van Opdrachtnemer op Opdrachtgever, is het de Opdrachtgever niet toegestaan om over de geleverde zaken te beschikken, dan wel ter zake rechtshandelingen aan te gaan, tenzij Opdrachtnemer daarvoor haar voorafgaande schriftelijke toestemming heeft gegeven.

Artikel 8. Uitvoering van de werkzaamheden/verplichtingen van opdrachtgever

Opdrachtgever is verplicht zijn (on)roerende goederen en eigendommen, te verzekeren tegen schade, verlies en/of diefstal. Opdrachtgever draagt zorg voor een goede bereikbaarheid van het werk en voor de vrije beschikking over het werkterrein door Opdrachtnemer bij de aanvang en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Het werkterrein dient, mede in verband met het feit dat er machines gebruikt worden, waardoor er vervuiling en/of (water)sporen en/of schade kan/kunnen optreden, geheel leeg en deugdelijk afgedekt te zijn. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor vervuiling en/of schade die het gevolg is van het niet, of niet volledig voldoen van Opdrachtgever aan het in dit artikel bepaalde. Indien er naar het oordeel van Opdrachtnemer extra voorzieningen nodig zijn voor een goede bereikbaarheid of een vrije beschikking van het werk c.q. het werkterrein, komen deze voor rekening van Opdrachtgever.

Artikel 9. Extra kosten

Als extra kosten worden aan Opdrachtgever in rekening gebracht:

a. kosten van vergeefse reizen, transporten en andere kosten, veroorzaakt doordat met de uitvoering van het werk niet op de overeengekomen datum begonnen kan worden of doordat het werk niet geregeld of zonder onderbreking kan worden uitgevoerd door een oorzaak die voor rekening van opdrachtgever komt;

b. kosten veroorzaakt doordat de door of vanwege opdrachtgever verstrekte gegevens onjuist of incompleet blijken te zijn;

c. transportkosten, indien de verwerkingsplaats niet normaal bereikbaar is voor personeel, materieel en materialen;

d. kosten, ontstaan ten gevolge van vormen van overmacht en/of kosten van vergelijkbare aard, waarmee bij het tot stand komen van de overeenkomst geen rekening behoefde te worden gehouden met de kans dat zij zich zouden voordoen, die Opdrachtnemer niet kunnen worden toegerekend en die de kosten/prijs van het werk verhogen;

e. alle heffingen, leges, precario, belastingen van overheidswege en eventuele verhogingen van het voorgaande;

f. alle extra kosten, waaronder, maar niet uitsluitend, kosten voor de afvoer van grond, puin etc. Kosten in verband met het eventueel aantreffen van asbest of andere materialen. Kosten in verband met aangetroffen vervuilingen.

Artikel 10. Betalingen

10.1 Indien betaling in termijnen is overeengekomen, zendt de Opdrachtnemer telkens bij of na het verschijnen van een betalingstermijn de desbetreffende termijnfactuur aan de opdrachtgever toe. De door de Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verschuldigde omzet belasting wordt afzonderlijk vermeld.

 

10.2 Betaling van een termijn dient plaats te vinden uiterlijk 14 dagen na de dag waarop de Opdrachtnemer de termijnfactuur aan Opdrachtgever heeft toegezonden.

 

10.3 Opdrachtnemer is te allen tijde gerechtigd om bij of na het aangaan van de Overeenkomst van Opdrachtgever gehele of gedeeltelijke vooruitbetaling of deugdelijke zekerheid te verlangen voor de nakoming van de  verplichtingen van Opdrachtgever onder de Overeenkomst in de vorm van een bankgarantie of daarmee redelijkerwijs gelijk te stellen zekerheid en is gerechtigd om, totdat die zekerheid zal zijn verstrekt, haar verplichtingen ten opzichte van Opdrachtgever op te schorten. Opdrachtgever zal daaraan op eerste verzoek voldoen. Indien Opdrachtgever geen of onvoldoende zekerheid stelt, is Opdrachtnemer gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden. Opdrachtgever is in dat geval aansprakelijk voor alle schade van Opdrachtnemer.

10.4 Bij overschrijding door Opdrachtgever van de betalingstermijn heeft Opdrachtnemer het recht verdere leveringen c.q. voortzetting van de werkzaamheden met betrekking tot de overeenkomst waarop de achterstallige betaling betrekking heeft, op te schorten. Alle kosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke kosten verbonden aan de invordering van de achterstallige betaling, komen voor rekening van Opdrachtgever, voor zover de wet Opdrachtnemer aanspraak hierop geeft.

10.5 Zowel in de situatie van artikel 10.3 als van artikel 10.4 heeft Opdrachtnemer recht op schadevergoeding voor het niet uitgevoerde gedeelte van de Overeenkomst.

10.6 Opdrachtnemer is steeds gerechtigd om – al dan niet opeisbare – vorderingen van een of meer van de groepsmaatschappijen behorende tot de groep van Opdrachtnemer namens zodanige groepsmaatschappij(en) te verrekenen met vorderingen die Opdrachtgever heeft op Opdrachtnemer uit hoofde van de Overeenkomst. Voor zover enigerlei toestemming van de zijde van Opdrachtgever is vereist, wordt deze toestemming geacht onvoorwaardelijk en onherroepelijk aan Opdrachtnemer te zijn verleend.

Artikel 11. Beëindiging van de Overeenkomst

11.1 Een Overeenkomst eindigt door het verstrijken van de overeengekomen periode of het volbrengen van de prestatie.

11.2 Indien sprake is van een duurovereenkomst, is deze door Opdrachtnemer te allen tijde opzegbaar met inachtneming van een opzegtermijn van drie (3) maanden. Opzegging dient te geschieden tegen het einde van een kalendermaand.

11.3 Onverminderd de wettelijke beëindigingsmogelijkheden en overige rechten heeft Opdrachtnemer in ieder geval het recht om de met Opdrachtgever gesloten Overeenkomst per direct door opzegging te doen eindigen of te ontbinden, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn en zonder dat Opdrachtnemer gehouden is enige ingebrekestelling te versturen, indien:

a. Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, zijn faillissement aanvraagt of dit wordt aangevraagd;

b. Opdrachtgever (voorlopige) surseance van betaling aanvraagt, deze wordt verleend of Opdrachtgever overgaat tot liquidatie;

c. op het vermogen van Opdrachtgever of een gedeelte daarvan beslag wordt gelegd;

d. de zeggenschap van Opdrachtgever bij een ander komt te rusten dan ten tijde van het sluiten van de Overeenkomst;

e. Opdrachtgever rechtspersoonlijkheid verliest of zijn onderneming geheel of gedeeltelijk stillegt, ontbindt hetzij liquideert;

f. Opdrachtgever feitelijk zijn onderneming staakt c.q. zijn ondernemersactiviteiten feitelijk beëindigt en/of heeft beëindigd;

g. Opdrachtgever als gevolg van overmacht zijn verplichtingen ten opzichte van Opdrachtnemer niet kan nakomen en die overmachtsituatie ten minste 20 kalenderdagen aanhoudt;

h. Opdrachtgever toerekenbaar tekortschiet in de verplichtingen onder de Overeenkomst of indien Opdrachtnemer goede grond heeft te vrezen dat Opdrachtgever tekort zal schieten in de nakoming van zijn verplichtingen onder de Overeenkomst.

11.4 Partijen sluiten hierbij de werking van artikel 6:271 BW uitdrukkelijk uit.

Artikel 12. Cessie- en verpandingsverbod

Opdrachtgever is niet gerechtigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer enige rechten of verplichtingen onder de Overeenkomst te bezwaren of over te dragen.    

Artikel 13. Aansprakelijkheid

Inzake de eventuele aansprakelijkheid van Opdrachtnemer geldt het navolgende:

a. elke vordering ter zake van indirecte schade jegens Opdrachtnemer is uitgesloten;

b. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor kosten, schaden en interesten, die zijn c.q. mochten ontstaan als direct of indirect gevolg van verontreinigingen, welke voor/na oplevering aanwezig blijken in en/of rondom het werkterrein, respectievelijk in de vrijkomende, de ter beschikking gestelde, de geleverde en/of af te voeren bouwstoffen. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer terzake van de (in-) directe gevolgen van de hierboven aangeduide verontreinigingen;

c. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor het toebrengen van schade aan kabels, buizen, leidingen etc. Opdrachtgever garandeert Opdrachtnemer dat de locatie waar het werk dient te worden gerealiseerd vrij is van kabels, buizen leidingen etc. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden in verband met schade kabels, buizen leidingen etc.

d. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is in totaliteit in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag dat in desbetreffend geval onder de verzekering van Opdrachtnemer wordt uitbetaald, te vermeerderen met het bedrag van het eigen risico volgens betreffende polis.

e. Indien om welke reden ook, aan Opdrachtgever geen uitkering krachtens de verzekering van Opdrachtnemer wordt verstrekt, geldt dat iedere aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wordt beperkt tot maximaal het netto factuurbedrag van het geleverde, c.q. het uitgevoerde werk.

f. het in dit artikel gestelde is niet van toepassing voor zover er sprake is van aantoonbare opzet of grove schuld aan de zijde van Opdrachtnemer.

Artikel 14. Schadeloosstelling en vrijwaring

Opdrachtgever is gehouden tot schadeloosstelling van Opdrachtnemer voor alle kosten, schaden of interesten, die voor deze mochten ontstaan als direct of indirect gevolg van  rechtsvorderingen, welke door derden in verband met de uitvoering van de overeenkomst tegen Opdrachtnemer worden ingesteld. Opdrachtgever is uit hoofde van de overeenkomst gehouden gevolg te geven aan een oproep in vrijwaring door Opdrachtnemer.

Artikel 15. (Intellectuele) eigendomsrechten

15.1 Alle informatie, mondeling of schriftelijk, die door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever wordt verstrekt, blijft eigendom van Opdrachtnemer, en mag door Opdrachtgever slechts worden gebruikt voor het doet waarvoor het verstrekt is.

15.2 Tenzij anders is overeengekomen, komen alle (intellectuele) eigendomsrechten op werken die voortvloeien uit uitgevoerde verplichtingen onder of werkzaamheden die gelieerd zijn aan de Overeenkomst, waaronder het auteurs-, merk-, octrooirecht en model- of tekeningrecht, toe aan Opdrachtnemer ongeacht of aan Opdrachtgever voor de vervaardiging ervan kosten in rekening zijn gebracht. Indien voor het verkrijgen van een dergelijk recht registratie of depot nodig is, is uitsluitend Opdrachtnemer daartoe bevoegd.

15.3 Indien en voor zover (intellectuele) eigendomsrechten in het kader van de uitvoering van verplichtingen onder de Overeenkomst door Opdrachtnemer bij Opdrachtgever mochten be- of ontstaan, dan draagt Opdrachtgever deze (intellectuele) eigendomsrechten, voor zover nodig, hierbij om niet (bij voorbaat) over aan Opdrachtnemer welke overdracht Opdrachtnemer hierbij (bij voorbaat) aanvaardt. Opdrachtgever zal op eerste verzoek kosteloos meewerken aan het bewerkstelligen van de overdracht en verstrekt hierbij tevens een onherroepelijke volmacht aan Opdrachtnemer om namens Opdrachtgever al hetgeen te doen dat noodzakelijk is voor de overdracht van de (intellectuele) eigendomsrechten aan Opdrachtnemer, waaronder het ondertekenen van een schriftelijke overdrachtsakte.

15.4 Voor zover Opdrachtnemer werken als bedoeld in dit artikel en/of, onder de Overeenkomst, programmatuur ter beschikking stelt van Opdrachtgever, betekent dit slechts dat Opdrachtgever een gebruiksrecht krijgt als bedoeld in dit artikel, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. Opdrachtnemer verleent daartoe aan Opdrachtgever slechts een niet-exclusief en (afgezien van binnen de groep van vennootschappen waartoe Opdrachtgever behoort) niet overdraagbaar gebruiksrecht op de werken en/of de programmatuur als genoemd in dit artikel. Dit gebruiksrecht omvat de toestemming om het werk en/of de programmatuur te gebruiken in het kader van een normale bedrijfsuitvoering van Opdrachtgever.

15.5 Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen inbreuk, door hetzij Opdrachtgever zelf hetzij derden op intellectuele eigendomsrechten rustend op door Opdrachtnemer geleverde zaken, diensten respectievelijk werken, ongeacht of deze rechten toebehoren aan Opdrachtnemer of aan derden, tenzij Opdrachtnemer aan Opdrachtgever hiervoor schriftelijke toestemming verleende.

Artikel 16. Verbod overname personeel en ingeschakelde derden

Opdrachtgever zal gedurende de looptijd van de Overeenkomst evenals 1 jaar na beëindiging daarvan, op generlei wijze medewerkers van Opdrachtnemer of van derde(n) waarop Opdrachtnemer ter uitvoering van de Overeenkomst beroep heeft gedaan en die betrokken zijn (geweest) bij de uitvoering van de Overeenkomst, in dienst nemen dan wel anderszins, direct of indirect, voor zich laten werken. Indien Opdrachtgever in strijd handelt met dit artikel, zal Opdrachtgever een direct opeisbare boete van € 10.000,= per overtreding verbeuren vermeerderd met € 1.000,= per dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd de overige rechten en vorderingen van Opdrachtnemer, waaronder het recht van Opdrachtnemer om haar werkelijk geleden schade en nakoming te vorderen.

Artikel 17. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

Op de overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing. In alle geschillen waar de gewone rechter bevoegd is en deze forumkeuze rechtsgeldig kan worden gemaakt, zullen deze geschillen worden beslecht door rechtbank Gelderland, locatie Arnhem.

BIJZONDER GEDEELTE

II.            AANNEMING VAN WERK

Artikel 18 Uitvoering van de werkzaamheden/verplichtingen van Opdrachtgever

Opdrachtgever is verplicht zijn (on)roerende goederen en eigendommen, te verzekeren tegen schade, verlies en/of diefstal. Opdrachtgever draagt zorg voor een goede bereikbaarheid van het werk en voor de vrije beschikking over het werkterrein en de plaats waar het werk wordt uitgevoerd door Opdrachtnemer bij de aanvang en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Voorts dient er in de directe nabijheid van het werkterrein sprake te zijn van een daarvoor geschikte gelegenheid voor aanvoer, afvoer, opslag van bouwstoffen, hulpstoffen en materieel. Opdrachtgever stelt aan Opdrachtnemer gedurende de uitvoering van de werkzaamheden, kosteloos water, elektra, gas, toilet, schaftgelegenheid en eventuele andere benodigdheden ter beschikking. Indien door anderen dan Opdrachtnemer uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen op het werkterrein worden uitgevoerd, dan draagt Opdrachtgever er zorg voor dat deze zodanig en zo tijdig worden verricht, dat de uitvoering van het werk van Opdrachtnemer daarvan geen vertraging of anderszins hinder ondervindt. Indien er naar het oordeel van Opdrachtnemer extra voorzieningen nodig zijn of extra kosten maakt als gevolg van het door Opdrachtgever niet voldaan aan het in dit artikel bepaalde, dan komen deze voor rekening van Opdrachtgever.

Artikel 19. Levering en uitvoering

19.1 Opdrachtnemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij de uitvoering van de Overeenkomst.

 

19.2 Opdrachtnemer is gerechtigd het werk, of een deel van het werk te laten uitvoeren door onderaannemers. 

 

19.3 Als plaats van levering geldt het adres dat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer kenbaar heeft gemaakt.

 

19.4 De door Opdrachtnemer opgegeven levertijden zijn, tenzij schriftelijk ander overeengekomen, indicatief en geven Opdrachtgever bij de overschrijding daarvan geen recht op ontbinding, schadevergoeding of enige andere compensatie. De levertijd vangt aan vanaf het moment van de eerste aanbetaling conform de offerte. Opdrachtnemer zal zich echter wel maximaal inspannen om de opgegeven levertermijn te halen en zij zal het tijdig aan Opdrachtgever melden als de levertermijn niet gehaald wordt. Indien de schriftelijk opgegeven levertermijn met 60 dagen wordt overschreden, dan heeft de Opdrachtnemer het recht om de overeenkomst binnen zeven dagen te ontbinden zonder dat partijen dan schadevergoeding of enige compensatie verschuldigd zijn. Indien er ten tijde van deze eventuele ontbinding sprake is van al uitgevoerd werk, of geleverde zaken, dan zal dit worden afgerekend tegen de in de Overeenkomst overeengekomen prijs. Opdrachtnemer zal dan hetgeen, met inachtneming van het voorgaande resteert, van het reeds door Opdrachtgever betaalde bedrag binnen zeven dagen aan Opdrachtgever terugbetalen.

19.5 Het risico van beschadiging en/of vermissing van producten/materialen die nodig zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst gaat over op Opdrachtgever vanaf het moment van bezorging aan Opdrachtgever. Opdrachtgever dient de producten/materialen direct na ontvangst te controleren.

Artikel 20. Oplevering

20.1 Het werk is opgeleverd wanneer Opdrachtnemer aan Opdrachtgever heeft medegedeeld dat het werk voltooid is en deze het werk heeft aanvaard. Ter gelegenheid van de oplevering wordt een door beide partijen ondertekend opleveringsrapport opgemaakt. Een tekortkoming die door de Opdrachtnemer niet wordt erkend, wordt in het opleveringsrapport als zodanig vermeld.

20.2 Het werk wordt tevens als opgeleverd beschouwd:

a. hetzij wanneer uiterlijk 8 werkdagen zijn verstreken nadat Opdrachtgever van de Opdrachtnemer de mededeling heeft ontvangen dat het werk voltooid is, tenzij de Opdrachtgever binnen die periode het werk gemotiveerd afkeurt;

b. hetzij wanneer Opdrachtgever het werk en/of het object waaraan het werk is verricht in gebruik neemt;

20.3 Als partijen vaststellen dat gelet op de aard of omvang van de tekortkomingen in redelijkheid niet van oplevering kan worden gesproken, zal de Opdrachtnemer een nieuwe datum noemen waarop het werk gereed zal zijn voor oplevering.

20.4 Kleine gebreken, die in de onderhoudstermijn kunnen worden hersteld, zullen geen reden tot onthouding van goedkeuring mogen zijn, mits zij een eventuele ingebruikneming niet in de weg staan.

20.5 Na oplevering is het werk voor risico van Opdrachtgever. Opdrachtnemer is ontslagen van de aansprakelijkheid voor tekortkomingen die Opdrachtnemer op het tijdstip van oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken.

20.6 De bij oplevering geconstateerde en erkende tekortkomingen worden zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 20 werkdagen, hersteld, tenzij Opdrachtnemer aantoont dat dit redelijkerwijs niet te realiseren is binnen deze termijn.

Artikel 21. Meer- en minderwerk

21.1 Als meerwerk wordt beschouwd alle door Opdrachtgever gewenste werkzaamheden en leveranties, die niet in de overeenkomst zijn begrepen, alsmede alle door Opdrachtgever gewenste wijzigingen indien deze voor Opdrachtnemer kostenverhogend zijn.

21.2 Wijzigingen in de overeenkomst dan wel de voorwaarden van uitvoering zullen schriftelijk worden overeengekomen. Als een schriftelijke opdracht ontbreekt, dan blijft Opdrachtnemer echter aanspraak houden op verrekening van meerwerk en Opdrachtgever blijft dan recht houden op verrekening van meer en minder werk.

21.3 Als Opdrachtnemer het schriftelijk opgedragen meerwerk zal aanvaarden, zal zij tot uitvoering van dit meerwerk overgaan nadat de opdracht tot het uitvoeren van het meerwerk schriftelijk door Opdrachtgever zal zijn bevestigd of indien Opdrachtnemer genoegen neemt met een andere wijze van bevestiging door Opdrachtgever.

21.4 Indien het wachten op de schriftelijke bevestiging naar het oordeel van Opdrachtnemer tot onnodige vertraging zou kunnen leiden, dan kan Opdrachtnemer er voor kiezen om het meerwerk alvast uit te voeren. Hiervoor geldt dan de voorwaarde dat de schriftelijke bevestiging binnen 24 uur na de aanvang van het meerwerk alsnog door Opdrachtnemer dient te zijn ontvangen, bij gebreke waarvan Opdrachtnemer bevoegd is om alle werkzaamheden op te schorten totdat de bevestiging is ontvangen.

21.5 Op de overeenkomst tot het verrichten van meerwerk zijn, tenzij partijen schriftelijk anders overeenkomen, dezelfde bepalingen van  toepassing als weergegeven in de oorspronkelijke overeenkomst.

21.6 Verrekening van meer- en minderwerk vindt plaats:

a. in het geval van wijzigingen in de overeenkomst dan wel de voorwaarden van uitvoering;

b. in het geval van afwijkingen van de bedragen van de stelposten;

c. in  het geval van afwijkingen van verrekenbare hoeveelheden;

d. in het geval dat de in de offerte genoemde maten afwijken van de werkelijke maten. Alle maten zullen tijdens het werk worden nagerekend en bij afwijkingen zullen de in de offerte opgenomen kosten dienovereenkomstig worden doorberekend. 

21.7 Indien bij de eindafrekening van het werk blijkt dat het totaalbedrag van het minderwerk groter is dan het totaalbedrag van het meerwerk, dan heeft Opdrachtnemer recht op een bedrag gelijk aan 10% van het verschil van die totaalbedragen.

21.8 Stelposten zijn in de overeenkomst genoemde bedragen, die in de aanneemsom zijn begrepen en die bestemd zijn voor hetzij – het aanschaffen van materialen, hetzij – het aanschaffen van materialen en het verwerken daarvan, hetzij – het verrichten van werkzaamheden, welke op de dag van de overeenkomst onvoldoende nauwkeurig zijn bepaald en welke door de Opdrachtgever nader moeten worden ingevuld. Voor iedere stelpost wordt in de overeenkomst vermeld waarop deze betrekking heeft.

21.9 Bij de ten laste van stelposten te brengen uitgaven wordt gerekend met de aan de Opdrachtnemer berekende prijzen, dan wel de door hem gemaakte kosten, te verhogen met een aannemersvergoeding van 10 %.

21.10 Indien een stelpost betrekking heeft op het aanschaffen van bouwstoffen en het verwerken daarvan, zijn de kosten van verwerking niet in de aanneemsom begrepen en worden deze afzonderlijk ten laste van de stelpost verrekend.

21.11 Indien in de overeenkomst verrekenbare hoeveelheden zijn opgenomen, en deze hoeveelheden te hoog of te laag blijken om het werk tot stand te brengen, zal verrekening plaats vinden van de uit die afwijking voortvloeiende meer of minder kosten.

Artikel 22. CAR-verzekering

22.1 Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, is Opdrachtnemer medeverzekerd op een door Opdrachtgever ten behoeve van het werk afgesloten Construction All Risks (CAR)verzekering, waarvan de voorwaarden voor Opdrachtnemer op diens verzoek bij Opdrachtgever ter inzage liggen.

III.          Bemiddeling/detachering

Artikel 23. Handelen voor eigen rekening en risico

De door Opdrachtnemer bemiddelde ZZP’ers handelen volledig zelfstandig en voor eigen risico. Opdrachtgever staat er voor in dat de ZZP’ers hun werkzaamheden op de afgesproken tijden en onder verantwoorde arbeidsomstandigheden kunnen verrichten. Opdrachtgever is verplicht alle wettelijke bepalingen met betrekking tot onder meer arbeidsomstandigheden en veiligheid te respecteren, bij gebreke waarvan ZZP’ers bevoegd zijn hun werkzaamheden te staken of op te schorten, zulks onverminderd de verplichting van Opdrachtgever tot doorbetaling van het overeengekomen tarief. Opdrachtnemer is op geen enkele wijze aansprakelijk voor ongevallen. Door ondertekening van de urenbrieven van Opdrachtnemer gaat Opdrachtgever akkoord met de door de ZZP’er opgevoerde uren en de door deze verrichtte werkzaamheden en verplicht hij zich tot betaling.

Artikel 24. Inspanningsverbintenis

De vordering die op de Opdrachtgever ontstaat wegens de door de ZZP’ers verrichtte werkzaamheden is eigendom van Opdrachtnemer. Opdrachtnemer factureert dientengevolge op eigen naam de door de ZZP’ers verrichte werkzaamheden aan Opdrachtgever. ZZP’ers kunnen hun werkzaamheden verrichten tegen aanneemsom of in regie. Opdrachtnemer zal zich – zonder dat op haar een leveringsverplichting rust – ervoor inspannen dat de met Opdrachtgever overeengekomen ZZP’ers beschikbaar zijn voor het verrichten van de overeengekomen werkzaamheden, maar aanvaardt in geval van niet beschikbaarheid geen enkele aansprakelijkheid.

Artikel 25. Relatie-concurrentiebeding

Opdrachtgever en ZZP’er garanderen dat zij en/of feitelijk en/of formeel aan hen gelieerde ondernemingen of groepsmaatschappijen in de zin van artikel 2:24b BW, de  of personen dan wel via andere uitzendbureaus, bemiddelaars of detacheerders of andere tussenpersonen tijdens of binnen zes maanden na beëindiging van de overeengekomen werkzaamheden (dan wel andersoortige werkzaamheden), geen zaken met elkaar doen zonder tussenkomst van Opdrachtnemer en elkaar zonder tussenkomst van Opdrachtnemer niet zullen benaderen. Opdrachtgever en ZZP’er zijn derhalve verplicht eventuele toekomstige werkzaamheden binnen de hiervoor genoemde termijn via Opdrachtnemer te laten verlopen, tegen tenminste dezelfde of vergelijkbare condities. Partijen accepteren dat in geval van een overtreding van dit relatie/concurrentiebeding Opdrachtnemer aanspraak maakt op een direct opeisbare schadevergoeding van € 25.000,00 door Opdrachtgever en een schadevergoeding van € 5.000,00 door ZZP’er voor iedere overtreding, dan wel naar keuze van Opdrachtnemer een schadevergoeding van € 250,00 per dag of gedeelte van een dag dat de overtreding voortduurt. Partijen stellen vast dat de schadebedragen tenminste de vooraf door partijen berekende en vastgestelde schade betreft die Opdrachtnemer wegens de overtreding zal lijden. Dit onverminderd het recht van Opdrachtnemer om daarnaast in ieder individueel geval de eventueel hoger geleden schade te vorderen.

Artikel 26. Reclames

Reclames met betrekking tot de hoogte van het door Opdrachtnemer gefactureerde bedrag dienen binnen 5 werkdagen na factuurdatum schriftelijk en gespecificeerd kenbaar gemaakt te worden. Reclames ontvangen na verval van de vijf werkdagen termijn alsmede onvoldoende gespecificeerde reclames worden door Opdrachtnemer niet in behandeling genomen. Reclame kan in geen geval plaatsvinden indien de factuur overeenstemt met de door de Opdrachtgever getekende urenbriefjes vermenigvuldigd met het overeengekomen tarief. Indien sprake is van een reclame voor een specifiek onderdeel van een verzamelfactuur, bijvoorbeeld de werkzaamheden van een specifiek persoon, ontslaat dit Opdrachtgever niet van haar betalingsverplichting van het overige dat is gefactureerd. Reclames kunnen nimmer worden verhaald op facturen en/of werkzaamheden welke geen betrekking hebben op een reclame.

IV.          Diensten, waaronder transport, revisies, inmeten en uitzetten van werken

Artikel 27. Diensten algemeen

27.1 Opdrachtnemer zal bij de uitvoering van de diensten de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen. Tenzij het resultaat voldoende bepaalbaar schriftelijk en uitdrukkelijk is overeengekomen in de Overeenkomst, gelden de diensten als inspanningsverbintenissen.

27.2 Opdrachtnemer is gerechtigd de ingezette perso(o)n(en) bij de diensten te vervangen door een ander persoon of andere personen met dezelfde of vergelijkbare kwalificaties.

27.3 Indien Opdrachtnemer de diensten verricht op basis van door Opdrachtgever aan te leveren gegevens, dan zullen deze gegevens in overeenstemming met de door Opdrachtnemer te stellen voorwaarden door Opdrachtgever worden geprepareerd en voor rekening en risico van Opdrachtgever aangeleverd.

Artikel 28. Meetwerkzaamheden, uitzetten van werken en revisies

28.1 Indien door Opdrachtnemer tekeningen worden vervaardigd, dan dienen deze altijd door opdrachtnemer gecontroleerd en geaccordeerd te worden voordat deze tekeningen voor de uitvoering van de diensten gebruikt zullen worden.

28.2 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten bij de uitvoering van de diensten als gevolg van verstrekte onjuiste informatie of van onjuiste documentatie/tekeningen.

28.3 Het werkterrein dient geschikt te zijn voor het uitvoeren van de diensten. Dit houdt onder meer in dat het werkterrein droog, vlak en vrij van obstakels, materieel, materialen en puin dient te zijn voordat de uitvoering van de diensten kunnen aanvangen. Indien er sprake zal zijn van stagnatie als gevolg van het feit dat het werkterrein niet geschikt blijkt te zijn voor het direct uitvoeren van de diensten, dan zullen stagnatiekosten aan Opdrachtgever worden doorberekend.

28.4 Als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving of veranderend beleid, is het mogelijk dat acceptatiecriteria of normeringen voor het aanbieden en afvoeren van grond veranderen. Opdrachtnemer is gerechtigd om extra kosten of schade aan Opdrachtgever door te berekenen.

28.5 De in de offerte genoemde hoeveelheden betreffen een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Indien hoeveelheden of de aard van de vervuiling van de grond afwijkt van werkelijke vervuiling en hoeveelheden, dan worden de aan Opdrachtgever in rekening te brengen kosten dienovereenkomstig verhoogd.

V.           Verhuur van materieel

Artikel 29. Huurperiode

29.1 De huurperiode wordt vastgesteld in één of meer hele dagen en vangt aan op de dag van aflevering van het gehuurde en eindigt op de dag, waarop het gehuurde compleet door Verhuurder in ontvangst is genomen. Indien een huurtermijn is overeengekomen, dan eindigt de huur niet eerder dan na het verstrijken van deze overeengekomen huurperiode.

29.2 Huurder dient het gehuurde uiterlijk voor 16:00 uur op de laatste werkdag van de huurperiode terug te brengen op de door Verhuurder aangegeven locatie. Indien Huurder deze termijn overschrijdt, zal Verhuurder voor iedere dag van de overschrijding huur in rekening brengen. Bij overschrijding is Huurder tevens verplicht de schade die daaruit voortvloeit aan Verhuurder te vergoeden.

Artikel 30. Prijzen, voorschot en zekerheid, waarborgsom

30.1 Alle prijzen zijn, tenzij anders overeengekomen, exclusief omzetbelasting, (verplichte) accessoires, brandstof, en aan- en afvoerkosten, olie en smeermiddelen, milieuheffingen, toeslagen voor schadeafkoop en brand-/diefstalregelingen en/of reiniging.

30.2 Verhuurder is gerechtigd van Huurder een voorschot op de huurprijs te verlangen.

30.3 Verhuurder is gerechtigd om van Huurder zekerheid te verlangen voor de nakoming van haar (betalings)verplichtingen uit de Overeenkomst. Als Huurder niet (tijdig) zekerheid stelt, kan Verhuurder haar verplichtingen opschorten dan wel kan Verhuurder de Overeenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen zonder schadevergoeding aan Huurder verschuldigd te zijn.

30.4 Verhuurder is gerechtigd om voor aanvang van de huurperiode een waarborgsom te verlangen. De eventueel betaalde waarborgsom wordt geretourneerd nadat het gehuurde feitelijk door Verhuurder in ontvangst is genomen. In geval van schade wordt de waarborgsom niet eerder geretourneerd nadat duidelijk is dat de omvang van de schade het bedrag van het eigen risico niet overschrijdt, waarna de waarborgsom minus het schadebedrag en de verschuldigde huurpenningen en eventuele kosten wordt geretourneerd.

Artikel 31. Verplichtingen Huurder

31.1 Bij het in ontvangst nemen van het gehuurde dient Huurder het gehuurde direct te inspecteren op uiterlijk waarneembare gebreken, deugdelijkheid, gaafheid en volledigheid. Als Huurder daarbij gebreken of tekorten ontdekt, dient hij deze onmiddellijk schriftelijk aan Verhuurder te melden.

31.2 Huurder is verplicht het gehuurde te gebruiken uitsluitend binnen het kader waarvoor het gehuurde naar zijn aard geschikt is en alleen voor het doel waarvoor het gehuurd is.

31.3 Huurder gebruikt het gehuurde met inachtneming van de aanwijzingen die Verhuurder hem door middel van instructieboeken e.d. of anderszins verstrekt. Huurder verklaart voldoende ervaring en deskundigheid te hebben met betrekking tot het gehuurde en verklaart tevens dat alle personen die het gehuurde zullen bedienen daartoe bekwaam zijn en beschikken over de daarvoor vereiste certificaten, diploma’s, rijbewijzen etc.

31.4 Huurder treft alle redelijke en gebruikelijke maatregelen ter voorkoming van beschadiging, diefstal en/of verlies van het gehuurde.

31.5 Huurder is zelf verantwoordelijk voor deskundigheid van de machinist voor het bedienen van het gehuurde en Huurder is verantwoordelijk voor instructie van de machinist.

31.6 Huurder of machinist die het gehuurde object komt halen bij Verhuurder, dient zich te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

31.7 Het is de Huurder verboden het gehuurde in huur, onderhuur, gebruik of anderszins aan derden ter beschikking te stellen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Verhuurder.

31.8 Huurder dient het gehuurde te retourneren in dezelfde staat waarin hij het van Verhuurder heeft ontvangen.

Artikel 32. Verzekeringen en schade

 

32.1 De Huurder is volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor de in huur genomen zaken vanaf het tijdstip van aflevering tot terugkeer van de zaken in het depot van Verhuurder.

 

32.2 Het is de Huurder zonder schriftelijke toestemming van Verhuurder niet toegestaan de zaken onder te verhuren, ten verkoop aan te bieden, te verkopen, over te dragen, te bezwaren of op enigerlei andere wijze af te staan. Evenmin is het de Huurder toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van Verhuurder de zaken van de plaats of het werk, waarvoor deze bestemd zijn, te verwijderen en/of op andere plaatsen en/of werken op te stellen.

 

32.3 De Huurder is verplicht goed zorg te dragen voor de zaken. Hij is verplicht de zaken tegen vervangingswaarde te verzekeren bij een in Nederland algemeen geaccepteerde verzekeringsmaatschappij ter zake van alle schade, risico, vermissing en diefstal. Indien de zaken als gevolg van een schade of een risico verloren gaan of beschadigd worden, of uit de macht van de Huurder geraken, dan dient Huurder de Verhuurder direct, doch uiterlijk binnen 24 uur, te informeren en de hiervoor door de verzekering te betalen vergoeding aan Verhuurder te worden uitbetaald. De Huurder is verplicht, zijn verzekeringsmaatschappij(en) van deze verplichting in kennis te stellen en aan Verhuurder de namen en adressen van zijn verzekeringsmaatschappij(en) mede te delen. Verhuurder heeft het recht, de verzekeringsmaatschappij(en) ervan in kennis te stellen dat de door de verzekering te betalen vergoedingen voor de zaken die eigendom zijn van Verhuurder aan Verhuurder uitbetaald dienen te worden. Huurder cedeert bij voorbaat de eventuele uitkeringen die onder de verzekering ten aanzien van het huurobject worden gedaan aan Verhuurder. De huurovereenkomst en deze daarvan deel uitmakende algemene voorwaarden dienen als daartoe bestemde akte van cessie te worden aangemerkt. Huurder is gehouden om in geval van schade direct mededeling van deze cessie aan verzekeraar te doen. Huurder is gehouden binnen acht dagen de schade die Verhuurder dientengevolge lijdt te vergoeden. De schade zal worden berekend op basis van vervangingswaarde. Tevens dient Huurder de huurpenningen tot het einde van de huurperiode zoals vermeld in de huurovereenkomst, verlengingen daaronder begrepen, aan Verhuurder te voldoen. Wanneer er sprake mocht zijn van een strafbaar feit, dan verplicht Huurder zich onverwijld aangifte te doen bij de bevoegde autoriteiten onder overlegging van een kopie van de aangifte aan Verhuurder. Indien Huurder verzuimt van diefstal aangifte te doen en/of een proces-verbaal van aangifte te overleggen, geldt de diefstal als verduistering. 

 

32.4 De Huurder is ervoor verantwoordelijk dat gedurende de huur de zaken van Verhuurder niet worden vermengd met soortgelijke zaken van derden. Mocht vermenging, zoals bedoeld in dit artikel 32.4, toch optreden, dan is de Huurder gehouden de schade die daaruit voortvloeit aan Verhuurder te vergoeden. Deze schade wordt bepaald op de waarde van de zaken vast te stellen door Verhuurder. Een en ander zal geschieden zonder dat rechterlijke tussenkomst vereist is.

 

32.5 Indien het verhuurde zonder personeel is verhuurd, is de Huurder verplicht het gehuurde met bekwaam personeel te bemannen en het bepaalde in artikel 32.3 strikt in acht te nemen.

 

32.6 Tijdens de huurperiode worden alle eventueel noodzakelijke reparaties door of namens Verhuurder uitgevoerd. De Huurder mag slechts na voorafgaande schriftelijke toestemming van Verhuurder eventuele reparaties (laten) uitvoeren door deskundig personeel, terwijl hierbij alleen originele onderdelen mogen worden gebruikt. Uitsluitend reparatiekosten ten gevolge van normale gebruiksslijtage zijn voor rekening van Verhuurder. Alle kosten ten gevolge van overbelasting en/of ondeskundig gebruik zijn voor rekening van de Huurder. Defecten die veroorzaakt zijn door ondeskundig gebruik van het gehuurde of gebruik voor andere doeleinden, dan die waarvoor het gehuurde geschikt is, dan wel door onvoldoende dagelijks onderhoud, zoals bijvoorbeeld de olie op peil houden, gebruik van verkeerde brandstof of smeermiddelen, overbelasting, verkeerde plaatsing of verkeerd aansluiten aan een spanningsbron, zijn voor rekening van Huurder. Mankementen en schades dienen terstond doch uiterlijk binnen 24 uur na het ontstaan hiervan schriftelijk (bij voorkeur per mail) aan Verhuurder te worden gemeld.

 

32.7 Indien de gehuurde zaken om welke reden dan ook niet in geheel gereinigde of onbeschadigde toestand aan Verhuurder worden terug geleverd, is de Huurder verplicht alle kosten m.b.t. de noodzakelijke reiniging en/of herstel van schade aan Verhuurder te vergoeden. Bij terug levering heeft de Huurder het recht de toestand van de gehuurde zaken door een deskundige te doen vaststellen, bij gebreke waarvan het door Verhuurder op te stellen schaderapport beslissend zal zijn. Met betrekking tot de door Verhuurder geconstateerde gebreken rust op haar geen andere bewijslast dan overlegging van een gespecificeerde rekening. Gedurende de periode die nodig is voor reiniging en/of herstel van schade aan de gehuurde zaken wordt de huurperiode dienovereenkomstig verlengd en is de Huurder verplicht de overeengekomen huurprijs door te betalen.

 

32.8 Boetes of andere heffingen opgelegd wegens feiten of gebeurtenissen welke tijdens de huurperiode met betrekking tot het gehuurde hebben plaatsgevonden, komen voor rekening van de Huurder.

 

32.9 De Huurder is verplicht bij iedere retourzending van zaken aan Verhuurder, om welke reden dan ook, Verhuurder ten minste drie dagen van tevoren daarvan te verwittigen. De Huurder is verplicht alle tijdens de huurperiode aan de zaken ontstane schade, veroorzaakt door welke reden dan ook te vergoeden, uitgezonderd normale slijtage.

 

32.10 Gedurende de huurperiode is de Huurder verplicht alle ter zake geldende veiligheidsvoorschriften en andere (bedienings)voorschriften ook vanwege de overheid in acht te nemen. Huurder vrijwaart Verhuurder voor alle schade voortvloeiende uit het niet door Huurder in acht nemen van deze voorschriften.

 

32.11 Ingeval overeengekomen is dat het gehuurde aan het eind van de huurtermijn door Verhuurder zal worden afgehaald, zal Huurder de zaken na voorafgaande mededeling transport gereed houden. Extra kosten ten gevolge van het niet nakomen van deze verplichting kunnen door Verhuurder in rekening worden gebracht.

 

32.12  Huurder is aansprakelijk voor alle schade, hoe dan ook genaamd en hoe ook door het gehuurde toegebracht of ontstaan aan zichtbare en niet-zichtbare roerende of niet-roerende zaken/eigendommen van derden (b.v. ondergrondse kabels en leidingen). Huurder is tevens aansprakelijk voor diefstal en verduistering van het gehuurde.

32.13 Huurder is aansprakelijk voor alle schade aan of door het verhuurde tijdens transporten, dus ook tussentijds, die door of in opdracht van Huurder worden uitgevoerd, hoe en door wie dan ook ontstaan.

Artikel 33. Gegevensbescherming (AVG)

 

33.1 De gehuurde zaken kunnen worden uitgerust met geolokalisatiesystemen en/of tracers, met name met het oog op de bestrijding van diefstal en fraude en de verfijning van de facturering voor het gebruik van de gehuurde zaken. Verhuurder behoudt zich het recht voor om op elk gewild moment te controleren waar de gehuurde zaken zich bevinden. Verzamelde locatiegegevens zijn niet voor derden inzichtelijk, maar kunnen door Verhuurder wel worden gebruikt als bewijs bij diefstal en fraude.

 

33.2 De persoonsgegevens die Huurder (of in het geval van een bedrijf, de vertegenwoordiger of zijn werknemers (hierna samen de “Werknemers”)) aan Verhuurder heeft verstrekt, met name de naam, het adres en het telefoonnummer worden verzameld en verwerkt in het kader van de uitvoering van de opdracht en de administratieve, boekhoudkundige en juridische beheers- en opvolgingsdoeleinden van deze overeenkomst. De aldus verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het door Verhuurder in zijn hoedanigheid van verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens vastgestelde beleid inzake de bescherming van persoonsgegevens, dat te vinden is op de website www.degrebbeverhuur.nl (rubriek Privacybeleid). Deze gegevens worden opgeslagen in overeenstemming met de bepalingen van het beleid. Overeenkomstig de AVG en de toepasselijke wetgeving hebben Huurder of de werknemers het recht op toegang tot en correctie van de informatie die hen betreft. Zij kunnen verzoeken om het wissen van gegevens of gebruik maken van hun recht om de verwerking ervan te beperken of hun recht op de overdraagbaarheid van dergelijke gegevens uit te oefenen. Indien de huurder of de Werknemers wensen (i) deze rechten uit te oefenen, (ii) informatie over hen te verkrijgen of (iii) vragen te stellen over de verwerking van deze gegevens, kunnen de Huurder of de werknemers een verzoek sturen aan het volgende adres: De Grebbe Verhuur, Boslandweg 33, 3911 VD of digitaal naar info@degrebbeverhuur.nl. Indien Huurder of de werknemers, na contact te hebben opgenomen met Verhuurder, van mening zijn dat hun rechten niet worden gerespecteerd, kunnen zij een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.   

De Grebbe Groep Verhuur logo
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.